Friese Klokkengroep

Friese klokkengroep



Wilt u lid worden van de werkgroep Friese Klokken?

Neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep Richard de Graaf. E-mail: richardgraaf@hotmail.com. Lid worden betekent dat u ook lid wordt van de KVN, als u dat nog niet bent. Kan dat via de link: Lid worden

Voor de geplande activiteiten kunt u een kijkje nemen in de agenda

9 Maart 2024: Klokken maken in Engeland, Twentse en Achterhoekse klokken

Op zaterdag 9 Maart is er een bijeenkomst van de Friese klokkengroep, het onderwerp? Johan ten Hoeve zal vertellen over zijn ervaringen als uurwerkmaker in Engeland en na de gratis lunch zal Eric Veldboer een lezing houden over over Oost-Nederlansee klokken en verder praten over zijn boek “Twetse en Achterhoekse klokken”

Locatie:Oosterkerk, Woudenbergseweg 44 3701BC Zeist, Aanvang 11:00 inloop 10:30

Mocht u erbij willen zijn moet u wel lid zijn van de kvn en u moet zich even aanmelden bij Sjoerd Folkers en Richard de Graaf via: Frieseklokkengroep2017@gmail.com

.

3 juni 2023: Neem mee, laat zien en bepraat te Zeist

Op 3 juni in de Oosterkerk te Zeist is er weer een bijeenkomst van de Friese klokkengroep:
Neem mee, laat zien en bepraat. Een bijeenkomst met een aantal zeer bijzondere klokken en uurwerken,die binnen de groep besproken worden daarna volgt de lunch met een kroket en s’middags is er een lezing van Pier van Leeuwen, conservator van Museum de Zaanse Tijd. Het onderwerp: Van Vadertje Tijd tot Eeuwige Jeugd.

Locatie: Oosterkerk te Zeist, Woudenbergseweg 44 3701 BC Zeist)
Neem mee, laat zien en bepraat begint om: 11:00
De lezing van Pier van Leeuwen begint om: 14:00
Meld je graag aan via Sjoerd Folkers of Richard de Graaf (richardgraaf@hotmail.com)

*zo weet de koster precies het juiste aantal kroketten in de frituur te leggen

De laatste bijeenkomst van de Friese Klokkengroep heeft plaats gevonden op zaterdag 23 april in Zeist.

12 november 2022

Het was een mooi weerzien na de “corona-pauze” van twee jaar. Niet alleen zagen de deelnemers elkaar weer in dit verband, maar ze zagen ook mooie en bijzondere klokken. Klokken met een verhaal, verteld door diegenen, die ze hadden meegebracht.
Ook ontstond er een stevige, maar geamineerde, discussie over waardebepalingen van klokken. Moet je je daaraan wagen, moet je je daarvoor laten gebruiken als deskundige? Conclusie was: doe maar niet. Want over welke waarde heb je het dan? Er wordt alweer uitgekeken naar een volgende bijeenkomst, die wellicht in Joure wordt gehouden.

Om welk type klok gaat het bij de Werkgroep Friese Klokken?

De aanduiding “Friese klokken” is het meest bekend bij de Nederlander. Er wordt dan direkt gedacht aan staart- en stoelklokken.

Wat wij willen aanhouden bij de staart- en stoelklokken is alles ten noorden van de grote rivieren. We denken dus aan West-Nederlandse, Zaanse, Gelderse, Twentse, Groningse en niet te vergeten de staart- en stoelklokken van over de grens met Duitsland, de klokken uit Ost-Friesland. In principe zijn veel van deze klokken met elkaar verwant. Want ook de leerling-uurwerkmakers hebben vaak in andere delen van het land het vak geleerd of zijn vanwege huwelijken verhuisd. Bekend is ook dat sommigen uit hun stad gevlucht zijn vanwege schulden en dan gewoon ergens anders weer verder gingen met hun vak.

De werkgroep is van plan om twee keer per jaar een bijeenkomst te organiseren. Dan kan het gaan over specifieke klokken, over het repareren en restaureren van Friese klokken, over door deelnemers meegebrachte klokken, enz. Ieder KVN-lid kan zich daarvoor aanmelden. Aankondigingen volgen op deze website en in de KVN-Nieuwsbrief. Ben u nog geen KVN-lid? Geeft u dan op. Zie de pagina “Lid worden”.

Terugblik 2020

Beste Klokkenvrienden, Achter ons ligt een bewogen jaar, waarin wij elkaar jammer genoeg fysiek niet hebben kunnen ontmoeten tijdens een bijeenkomst. 2020 zal voor altijd een jaar blijven, dat we niet snel zullen vergeten vanwege de corona. Deze heeft ons allen gedwongen om onze contacten zo minimaal mogelijk te houden. Wij hopen, mede door het aankomende vaccin, dat ons leven wat meer vrijheden terug kan krijgen en het mogelijk zal zijn om samen te komen en te genieten van onze hobby. Waarbij wij te allen tijde onze gezondheid voorop zullen blijven stellen.

Wat de bijeenkomsten aangaat, menen wij pas bijeenkomsten te kunnen gaan plannen als we enige zekerheid hebben dat deze kunnen doorgaan. Voorlopig staat op de agenda de lezing van Eric Veldboer, die we helaas in oktober moesten afzeggen.
Eric Veldboer zou spreken over Twentse en Achterhoekse klokken, waar hij dit jaar een boek over uitgebracht heeft. Het boek is uitgegeven in eigen beheer en is nog te bestellen per mail bij: veldboereric@gmail.com voor € 39,90 exclusief verzendkosten.
Door het goede onderlinge contact konden we toch horen, dat we met z’n allen niet hebben stilgezeten. Ook zijn er weer fraaie klokken, die we graag tijdens een “Laat zien en vertel”-bijeenkomst zouden willen bespreken.
De Friese Klokkengroep is nog steeds actief in contact met de Lutherse Kerk in Leeuwarden i.v.m. de restauratie van het uurwerk van hun klok. Door de corona ligt het nu even stil, maar zodra het allemaal weer kan, gaat u daar meer over horen. Een ander fraai vrijwilligersproject loopt bij het Museum Joure, waarover we, zodra meer gegevens bekend zijn, u zullen informeren.
Het veilinghuis Goes veilt regelmatig grote collecties klokken van bekende verzamelaars. Gelukkig zien we dat er toch meer interesse komt voor onze geliefde klokken, waarbij tevens de prijzen van bepaalde type klokken weer aan het stijgen zijn. Dit geeft ook hoop voor onze collecties. Houd de website https://www.veilinghuisdejager.nl in de gaten, want we hebben vernomen, dat in de komende maanden weer klokken geveild gaan worden.

Verslag bijeenkomst Friese Klokkengroep op 23 maart 2019 te Zeist.

Als spreker was Pim van der Giesen uitgenodigd. Pim van der Giesen is deelnemer in de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk en is in het bijzonder gespecialiseerd in het determineren en bestekken schrijven van Noord Nederlandse (Friese) smeedijzeren torenuurwerken.

Zijn lezing heeft dan ook de titel: “Is er een relatie tussen smeedijzeren Friese torenuurwerken en Friese klokken?” We werden al snel uit de droom geholpen en na enkele klokken was het antwoord duidelijk NEE. Maar aan alles zit een “maar”. Op de lichtbeelden kwam het uurwerk uit Suameer tevoorschijn. Het is opgebouwd net als bij de stoelklok uit drie stijlen . Slagwerk en gaande werk hebben een gemeenschappelijke middenstijl. Het slagwerk heeft vier assen, terwijl een smeedijzeren torenuurwerk er altijd drie heeft. Op het tweede rad is een dubbelhart gemonteerd en de sluitschijflichter loopt over het hart en grijpt in de sluitschijf die aan de buitenkant geplaatst is. Het gaande werk komt met drie raderen ook overeen met een Fries uurwerk. De spillegang is identiek aan de stoelklok. De pilaren zijn van ijzer en de bovenzijde is ook van strippen gemaakt en niet zoals bij de Friese klok een bovenplaat. De uitlichting van het slagwerk gebeurt net als bij de stoelklokken door middel van een bokkepoot. Ter aanvulling is bij smeedijzeren uurwerken de sluitschijf altijd binnen het uurwerk geplaatst in tegenstelling tot dit uurwerk. Het uurwerk uit Suameer heeft dus zichtbaar constructie invloeden van een Fries stoelklok uurwerk. De archieven van de kerk zijn helaas niet meer te vinden en daar het uurwerk niet gesigneerd is, is de maker tot op heden nog niet achterhaald. Misschien dat één van de leden helderheid in deze duisternis kan brengen. Het uurwerk is rond 1769.

Na de lezing werd de gebruikelijke fles als dank door Richard de Graaf aan Pim van der Giesen overhandigd. De uitstekende lunch werd klaar gezet en na de lunch werd begonnen met het bespreken van de meegebrachte klokken en uurwerken.
Er werd vervolgens in verschillende groepjes gediscussieerd over de meegebrachte klokken.

Ook liep er een voor ons een onbekend iemand binnen met een Fries uurwerk met wijzerplaat. Het bleek de Hr. Adri Havinga te zijn die drie straten verder woont en had vernomen dat er een bijeenkomst was van de Friese Klokkengroep. Zijn klok werd uitgebreid besproken en met z’n allen kwamen we tot de conclusie dat de maker Hille van Delden en de schilder Evert Spoelstra moest zijn. Even voor drie uur werd de bijeenkomst gesloten en voor de drukte kon iedereen weer op tijd thuis zijn.
Aanwezig 47 leden.

Namens de Friese Klokkengroep, Sjoerd en Richard.

Zaterdag 17 februari 2018

Deze derde bijeenkomst van de werkgroep Friese Klokken stond in het teken van “Bring and Discuss”, oftewel breng een klok mee, vertel er over en laat anderen daarop reageren d.m.v. vragen, verdere informatie, etc.
Ook was er de mogelijkheid klokken en klokonderdelen te verkopen. Er werden bijzondere klokken meegenomen. Enkele verwisselden van eigenaar. Vóór de lunch ontstond er een levendige discussie over: wat is een valse klok en wat niet? Of is de eigenaar/verkoper/restaurateur vals? Na de lunch werd een 10-tal klokken besproken en bediscussieërd. Een kleine 50 deelnemers hebben bijzondere dingen gezien vandaag. Onderaan deze pagina een kleine foto-impressie van deze dag.

Op deze dag werd de tweede bijeenkomst van de werkgroep Friese Klokken gehouden in de zaal van de Oosterkerk in Zeist.

Na de lunch was het woord aan Klaes Posthuma. Klaes, sinds begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw restauratie/decoratie schilder. Hij hield een voordracht over zijn specifieke kennis op het gebied van herstel- en restauratie van onder andere Friese klokken beschilderingen. Een en ander over Klaes Posthuma kunt u vinden op een filmpje op youtube onder “restauratie oude muurreclame in Harlingen”.

Henk Houkes vertelde over reparatie/restauratie van Friese uurwerken. Henk is in 1971 gediplomeerd en wel als horloge- en klokkenmaker. Hij bezocht de uurwerkmakersschool “Cornelis Verhagen” in Hoorn. Al jaren gaat hij elke dag met veel plezier aan het werk en meldt dat hij gelukkig is, dat hij van zijn vak zijn hobby heeft kunnen maken. Hij is lid van de beide restauratorenverenigingen. Meer kunt u vinden op zijn website www.henkhoukes.nl.

Tot hier onze huishoudelijke mededelingen. Wij hopen u volgend jaar weer te kunnen ontmoeten op de bijeenkomsten van de Friese Klokkengroep. Wij kijken er naar uit.

Zaterdag 17 februari 2018

Als spreker was Pim van der Giesen uitgenodigd. Pim van der Giesen is deelnemer in de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk en is in het bijzonder gespecialiseerd in het determineren en bestekken schrijven van Noord Nederlandse (Friese) smeedijzeren torenuurwerken.

Zijn lezing heeft dan ook de titel: “Is er een relatie tussen smeedijzeren Friese torenuurwerken en Friese klokken?” We werden al snel uit de droom geholpen en na enkele klokken was het antwoord duidelijk NEE. Maar aan alles zit een “maar”. Op de lichtbeelden kwam het uurwerk uit Suameer tevoorschijn. Het is opgebouwd net als bij de stoelklok uit drie stijlen . Slagwerk en gaande werk hebben een gemeenschappelijke middenstijl. Het slagwerk heeft vier assen, terwijl een smeedijzeren torenuurwerk er altijd drie heeft. Op het tweede rad is een dubbelhart gemonteerd en de sluitschijflichter loopt over het hart en grijpt in de sluitschijf die aan de buitenkant geplaatst is. Het gaande werk komt met drie raderen ook overeen met een Fries uurwerk. De spillegang is identiek aan de stoelklok. De pilaren zijn van ijzer en de bovenzijde is ook van strippen gemaakt en niet zoals bij de Friese klok een bovenplaat. De uitlichting van het slagwerk gebeurt net als bij de stoelklokken door middel van een bokkepoot. Ter aanvulling is bij smeedijzeren uurwerken de sluitschijf altijd binnen het uurwerk geplaatst in tegenstelling tot dit uurwerk. Het uurwerk uit Suameer heeft dus zichtbaar constructie invloeden van een Fries stoelklok uurwerk. De archieven van de kerk zijn helaas niet meer te vinden en daar het uurwerk niet gesigneerd is, is de maker tot op heden nog niet achterhaald. Misschien dat één van de leden helderheid in deze duisternis kan brengen. Het uurwerk is rond 1769.

Na de lezing werd de gebruikelijke fles als dank door Richard de Graaf aan Pim van der Giesen overhandigd. De uitstekende lunch werd klaar gezet en na de lunch werd begonnen met het bespreken van de meegebrachte klokken en uurwerken.
Er werd vervolgens in verschillende groepjes gediscussieerd over de meegebrachte klokken.

Ook liep er een voor ons een onbekend iemand binnen met een Fries uurwerk met wijzerplaat. Het bleek de Hr. Adri Havinga te zijn die drie straten verder woont en had vernomen dat er een bijeenkomst was van de Friese Klokkengroep. Zijn klok werd uitgebreid besproken en met z’n allen kwamen we tot de conclusie dat de maker Hille van Delden en de schilder Evert Spoelstra moest zijn. Even voor drie uur werd de bijeenkomst gesloten en voor de drukte kon iedereen weer op tijd thuis zijn.
Aanwezig 47 leden.

Namens de Friese Klokkengroep, Sjoerd en Richard.

Deze derde bijeenkomst van de werkgroep Friese Klokken stond in het teken van “Bring and Discuss”, oftewel breng een klok mee, vertel er over en laat anderen daarop reageren d.m.v. vragen, verdere informatie, etc.
Ook was er de mogelijkheid klokken en klokonderdelen te verkopen. Er werden bijzondere klokken meegenomen. Enkele verwisselden van eigenaar. Vóór de lunch ontstond er een levendige discussie over: wat is een valse klok en wat niet? Of is de eigenaar/verkoper/restaurateur vals? Na de lunch werd een 10-tal klokken besproken en bediscussieërd. Een kleine 50 deelnemers hebben bijzondere dingen gezien vandaag. Onderaan deze pagina een kleine foto-impressie van deze dag.

Zaterdag 17 februari 2018

Op deze dag werd de tweede bijeenkomst van de werkgroep Friese Klokken gehouden in de zaal van de Oosterkerk in Zeist.

Na de lunch was het woord aan Klaes Posthuma. Klaes, sinds begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw restauratie/decoratie schilder. Hij hield een voordracht over zijn specifieke kennis op het gebied van herstel- en restauratie van onder andere Friese klokken beschilderingen. Een en ander over Klaes Posthuma kunt u vinden op een filmpje op youtube onder “restauratie oude muurreclame in Harlingen”.

Henk Houkes vertelde over reparatie/restauratie van Friese uurwerken. Henk is in 1971 gediplomeerd en wel als horloge- en klokkenmaker. Hij bezocht de uurwerkmakersschool “Cornelis Verhagen” in Hoorn. Al jaren gaat hij elke dag met veel plezier aan het werk en meldt dat hij gelukkig is, dat hij van zijn vak zijn hobby heeft kunnen maken. Hij is lid van de beide restauratorenverenigingen. Meer kunt u vinden op zijn website www.henkhoukes.nl.

Ways we do,
Community

Nieuws


Kom meer te weten over de klokken en opkomende evenementen.

Agenda

Informeer over opkomende evenementen.

word lid


Join een team vandaag!


Secretariaat

Matthé Petersen
mpetersen@mpetersen.nl
013 5052835