Nieuws van de KVS en ander klokkennieuwsTorenuurwerk Wadenoijen

Dankzij de inspanning van het STCN en KVS bestuur is het gelukt om een historisch torenuurwerk uit 1754, gesigneerd door zowel vader als zoon Ruempol weer terug te krijgen op de plaats waar het vandaan kwam, de Protestantse Kerk van Wadenoijen. Dit is een bijzonder fraai Romaans kerkje uit de 12e eeuw en zeker een bezoek waard.

In 1754 schonk de Heer van Wadenoijen dit uurwerk aan de kerk. Daar heeft het gehangen tot 1949 en werd toen vervangen door een modern uurwerk. Het Ruempol uurwerk kwam vervolgens terecht in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Omdat het bezitten van torenuurwerken niet de eerste prioriteit is van het N.O.M. besloot men het af te stoten. Zowel de STCN als de KVS vonden dat het uurwerk terug moest naar haar oorspronkelijke plaats en dat is nu gelukt.

Als de restauratie achter de rug is zullen we er zeker een bezoek gaan brengen.


Torenuurwerk Hilvarenbeek

Inmiddels zijn alle werkzaamheden aan het torenuurwerk in de toren van Hilvarenbeek afgerond. Het uurwerk functioneert weer als voorheen.


Ledenkaart

We gaan er voor zorgen dat onze leden tijdig een ledenkaart krijgen.

Dit zal direct na onze ALV van 17 maart gebeuren. U ontvangt dan samen met de factuur voor de contributie voor 2018 de ledenkaart met daarop het lidmaatschap nummer. Als u dan uw contributie onder vermelding van dat nummer overmaakt, maakt u van onze penningmeester een zeer gelukkig man.
U heeft het lidmaatschapsnummer ook nodig als u gebruik wilt maken van de pagina "Vraag en aanbod" op deze website.

Zoals u weet geeft deze kaart recht op een gratis entree tot het MNU in Zaandam en op een interessante korting indien u iets koopt of laat maken bij onze leden-ondernemers. De lijst van deelnemende leden-ondernemers vindt u op deze website op de pagina "voor leden/door leden".


Nieuwe leden

Op elke Rikketikbeurs geven zich nieuwe leden op. Het ledenaantal is voortdurend groeiende. 2017 was weer een topjaar.
We naderen nu de 450 leden.

Wil je lid worden? Geef je op bij het secretariaat. Zie gegevens onderaan de pagina.Ander nieuws


Afscheid Emil Eijkelkamp.

Een flink aantal van onze leden heeft de uurwerktechniekcursussen en de clinics van Emil Eijkelkamp gevolgd. De cursussen werden enkele jaren geleden reeds overgedragen aan een opvolger. Op 5 april 2017 heeft "Klokkenemil" ook afscheid genomen van zijn laatste activiteit: de klokkenclinics, die werden gehouden met oud-cursisten. 47 clinic-ers waren op 5 april aanwezig op de laatste clinic, een gezamenlijke bijeenkomst van alle clinic-groepen, op de vertrouwde locatie in Doetinchem. "Zijn" deelnemers kwamen uit het gehele land, van Groningen tot Limburg en Holland. En ze werden vergast op een gezellige afscheidsdag met anecdotes, een voortreffelijke lunch en een heuse verloting van Emil's laatste klokkenspullen. Hij stopt er echt helemaal mee. Afscheid van een fenomeen. De merknaam "Klokkenemil" blijft bestaan als naam voor de overgedragen uurwerkcursussen. De clinics zijn echter helemaal verleden tijd.


Luikse en Vlaamse klokken.

Voor een onderzoek is Lode Goukens op zoek naar foto’s van Luikse en Vlaamse klokken. Hij heeft de afgelopen jaren al een immense databank aangelegd, maar meer is beter. E-mail: Lode.Ivo.Goukens@vub.be