Friesche Klokkengroep

Friesche klokkengroep



Wilt u lid worden van de werkgroep Friesche Klokken?

Neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep Richard de Graaf. E-mail: richardgraaf@hotmail.com. Lid worden betekent dat u ook lid wordt van de KVN, als u dat nog niet bent. Kan dat via de link: Lid worden

Voor de geplande activiteiten kunt u een kijkje nemen in de agenda

Om welk type klok gaat het bij de Werkgroep Friesche Klokken?

De aanduiding “Friese klokken” is het meest bekend bij de Nederlander. Er wordt dan direkt gedacht aan staart- en stoelklokken.

Wat wij willen aanhouden bij de staart- en stoelklokken is alles ten noorden van de grote rivieren. We denken dus aan West-Nederlandse, Zaanse, Gelderse, Twentse, Groningse en niet te vergeten de staart- en stoelklokken van over de grens met Duitsland, de klokken uit Ost-Friesland. In principe zijn veel van deze klokken met elkaar verwant. Want ook de leerling-uurwerkmakers hebben vaak in andere delen van het land het vak geleerd of zijn vanwege huwelijken verhuisd. Bekend is ook dat sommigen uit hun stad gevlucht zijn vanwege schulden en dan gewoon ergens anders weer verder gingen met hun vak.

De werkgroep is van plan om twee keer per jaar een bijeenkomst te organiseren. Dan kan het gaan over specifieke klokken, over het repareren en restaureren van Friese klokken, over door deelnemers meegebrachte klokken, enz. Ieder KVN-lid kan zich daarvoor aanmelden. Aankondigingen volgen op deze website en in de KVN-Nieuwsbrief. Ben u nog geen KVN-lid? Geeft u dan op. Zie de pagina “Lid worden”.

9 Maart 2024: Klokken maken in Engeland, Twentse en Achterhoekse klokken

De bijeenkomst van de Friesche klokkengroep is druk bezocht! De eerste spreker, Johan ten Hoeve, zoon van de bekende Jouster klokkenmaker Jacob ten Hoeve heeft zijn leerervaringen voornamelijk opgedaan in Engeland en vertelde daarover openhartig en boeiend. Hij heeft daar ook veelvuldig contact gehad met leden van de Engelse AHS (vereniging voor antieke klokken in Engeland) en is onder andere gedetacheerd geweest in Japan om daar een enige Engelse klok in zijn soort te dupliceren.

De tweede spreker was Eric Veldboer, auteur van het boek Twentse en Achterhoekse klokken – Oorsprong en makers 1600-1800.

Beide sprekers hebben een boeiende en zeer informatieve lezing gegeven. Een succesvolle bijeenkomst met tevreden toehoorders!

.

3 juni 2023: Neem mee, laat zien en bepraat te Zeist

Op 3 juni in de Oosterkerk te Zeist is er weer een bijeenkomst van de Friese klokkengroep:
Neem mee, laat zien en bepraat. Een bijeenkomst met een aantal zeer bijzondere klokken en uurwerken,die binnen de groep besproken worden daarna volgt de lunch met een kroket en s’middags is er een lezing van Pier van Leeuwen, conservator van Museum de Zaanse Tijd. Het onderwerp: Van Vadertje Tijd tot Eeuwige Jeugd.

Locatie: Oosterkerk te Zeist, Woudenbergseweg 44 3701 BC Zeist)
Neem mee, laat zien en bepraat begint om: 11:00
De lezing van Pier van Leeuwen begint om: 14:00
Meld je graag aan via Sjoerd Folkers of Richard de Graaf (richardgraaf@hotmail.com)

*zo weet de koster precies het juiste aantal kroketten in de frituur te leggen

De laatste bijeenkomst van de Friese Klokkengroep heeft plaats gevonden op zaterdag 23 april in Zeist.

12 november 2022

Het was een mooi weerzien na de “corona-pauze” van twee jaar. Niet alleen zagen de deelnemers elkaar weer in dit verband, maar ze zagen ook mooie en bijzondere klokken. Klokken met een verhaal, verteld door diegenen, die ze hadden meegebracht.
Ook ontstond er een stevige, maar geamineerde, discussie over waardebepalingen van klokken. Moet je je daaraan wagen, moet je je daarvoor laten gebruiken als deskundige? Conclusie was: doe maar niet. Want over welke waarde heb je het dan? Er wordt alweer uitgekeken naar een volgende bijeenkomst, die wellicht in Joure wordt gehouden.

Bekijk ook onze,
Facebook & Instagram

Nieuws


Kom meer te weten over de klokken en opkomende evenementen.

Agenda

Informeer over opkomende evenementen.

word lid


Join een team vandaag!