Torenuurwerkgroep

Torenuurwerkgroep



Wilt u lid worden van de Torenuurwerkengroep?

Neem dan contact op met de voorzitter van de werkgroep Harry Dekker. E-mail: hjd3301@gmail.com . Lid worden betekent dat u ook lid wordt van de KVN, als u dat nog niet bent. Kan dat via de link: Lid worden

Voor de geplande activiteiten kunt u een kijkje nemen in de agenda.

Introductie ´´Werkgroep Torenuurwerken´´

De werkgroep is ontstaan door de opheffing van de SBT (Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk). De activiteiten van de SBT hebben in Nederland alsook in het buitenland gedurende 42 jaren heel veel torenuurwerken van de ondergang gered. Echter door de jaren heen is de aanwas van de SBT met jong talent zodanig afgenomen dat opheffing onvermijdelijk was. Gezien de noodzaak dat torenuurwerken voor het nageslacht, bij voorkeur werkend, worden behouden is de werkgroep Torenuurwerken opgericht binnen de KVN.

De werkgroep is op zoek naar deelnemers dus de dringende vraag is: meldt je aan als doener en misschien heb je al enige ervaring met deze uurwerken, dan is dat prachtig. Een belangrijke taak is ook weggelegd voor de historici onder ons, want de herkomst van een uurwerk en toeschrijving aan een maker op basis van ontdekte gegevens en/of al eerder geformuleerde kenmerken is evenzo belangrijk en interessant om te weten.

Het doel van de werkgroep is zoveel mogelijk torenuurwerk eigenaren en alle andere geïnteresseerden te informeren over torenuurwerken en kennis hiervan door te geven aan de komende generaties. Daarvoor zijn artikelen over torenuurwerken een zeer gewenste aanvulling in het verenigingsblad ‘Tijdschrift’.

Laat de KVN weten dat je graag actief wil zijn bij de werkgroep Torenuurwerken via info@klokkenvrienden-nederland.nl met in het onderwerp: werkgroep torenuurwerken

dan komt het allemaal vast weer goed met deze historisch bijzondere objecten !

Ter illustratie enige voorbeelden van deze fraaie stukken techniek:

.

.

.

Een torenuurwerk voor de Pelikaankerk te Leeuwarden

Het was een geweldige uitdaging voor de vrijwilligers van de Klokkenvrienden Nederland, maar ze zijn er in geslaagd om een Eisenbouts uurwerk uit ca. 1930 in te bouwen in de Pelikaankerk te Leeuwarden. Het uurwerk heeft een totale restauratie gekregen in de werkplaats van Tata Steel daarnaast is daar ook een compleet elektrisch opwind mechaniek gemaakt.
Het uurwerk op zijn plek krijgen was een gigantische uitdaging voor de mannen van de torenuurwerk groep, met behulp van een ter plaatse gefabriceerde takel is het uurwerk in onderdelen de toren in getakeld. Op de 2de etage van de toren is het uurwerk weer in elkaar gezet, daar zijn ook schakelkasten geplaatst voor het vang mechanisme deze zijn geplaatst om de slinger op te vangen om de gewichten elke 3 uur op te hijsen. Het plaatsen heeft 3 dagen in beslag genomen, een geweldige prestatie kunnen we wel stellen. Uitgevoerd door vrijwilligers waar wij als Klokkenvrienden Nederland erg trots op zijn.

Een woord van Henk:
´´Het werk aan het behouden cultureel erfgoed is de passie van de vrijwilligers. Zo ook dit project waarvoor toevallig een torenuurwerk van Nederlandsfabrikaat merk Eijsbouts uit ca. 1930 vrij kwam. Toen de kerk werd gebouwd in ca. 1930 was er geen geld meer voor een torenuurwerk, maar wel waren alle voorzieningen getroffen, zoals de vier gaten voor de wijzerassen, de betegeling voor de cijferring en de galmgaten op alle vier torenzijden.
Nog meer toevallig is dat Bert Prins en ik stadgenoten zijn, beide lid van de KVN, en spontaan op de gedacht kwamen dat het toch jammer was een kerktoren zonder klok. Via een bevriende relatie kwamen wij in contact met de kerkrentmeester Mr. Ernest de Lange. Die was al eens op onderzoek was gegaan voor een torenuurwerk, maar zonder resultaat. Bert Prins is een torenuurwerkman in hart en nieren en onderhoud het Torenuurwerk van Marsum dat naast het Poptaslot staat. Vanuit zijn kennis en ervaring en contacten kwam het betreffende torenuurwerk in beeld. Op een goede dag zijn de technische commissie van de kerk en wij bij Jan Scholtens en zijn mannen op bezoek gegaan bij TaTa Steel en het uurwerk bekeken. De technische commissie en wij waren enthousiast. Uiteindelijk na wat overleg, ook met de firma Vellema – torenuurwerk specialist – uit Hallum, is door het kerkbestuur beslist om tot verdere realisatie van het project over te gaan.
De verwachting is dat in het voorjaar van 2024 ook de wijzers op vier zijden van de toren kunnen worden geplaatst.
Een meedenkend, maar wat wel enige vertraging geeft, instituut is de Rijksdienst met betrekking tot de uitvoering van de wijzers en “cijfers”. Hopelijk komt het besluit nog dit jaar. De vrijwilligers vonden het een geweldig project, ondanks dat het tijdrovender was dan aanvankelijk gedacht was. De hulp van Bert Prins met zijn raad en daad waren als zeer prettig ervaren,,


Het beeldmateriaal gemaakt tijdens dit prachtige en unieke project:

Bekijk ook onze,
Facebook & Instagram

Nieuws


Kom meer te weten over de klokken en opkomende evenementen.

Agenda

Informeer over opkomende evenementen.

word lid


Join een team vandaag!