De alles-over-comtoises-studiegroep


Bezoek Comtoisemuseum in Düsseldorf.

Op zaterdag 8 september 2018 kunnen maximaal 25 comtoiseliefhebbers mee naar het comtoisemuseum. Vanaf twee centrale opstapplaatsen wordt om 8.30 uur met totaal zes auto’s naar Düsseldorf gereden..

Tot 11.00u. is er ontvangst. Om 11.00u. houdt de heer Bernd Deckert, eigenaar van het museum, een inleiding en aansluitend een rondleiding door het museum. Er is een indrukwekkend aantal comtoises bijeengebracht.
De prijs van dit alles, incl. koffie/thee gebak en vervoer, bedraagt slechts €19,50.

Men verwacht om 16.00u. weer terug te zijn op de opstapplaats. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden: comtoisegroep2011@ziggo.nl


De laatste bijeenkomst van de Comtoisegroep was op zaterdag 24 maart 2018

Het thema was:

“ De zon is het langste en meest voorkomende symbool op de comtoiseklok! “

De Franse haan is het meest bekende symbool op de comtoiseklok. Want niet voor niets worden de vroegere comtoises “haantjesklokken” genoemd. Echter de zon is het langst gebruikte symbool op de comtoiseklok. Deze komt al voor rond 1730 maar is ook nog zichtbaar rond 1860. En natuurlijk in veel verschillende gedaantes. Vooral binnen de gietstukken en de feuilles zijn vele varianten met een zon bekend. Kleine en grote zonnen met allerlei andere symbolen.
De zon stond voor de god Helios en duidde de dag aan met de opkomst en het ondergaan van de zon. Maar symboliseerde ook het Franse koningshuis met Lodewijk de XIV als “zonnekoning”.
De bijeenkomst werd gehouden in het Dorpshuis in Odijk. Zo'n 50 comtoiseliefhebbers hebben weer veel kennis kunnen uitwisselen. Ook kwamen er veel ideën naar voren voor volgende bijeenkomsten.
Voor vragen of voor méér informatie: stuur een mail naar comtoisegroep2011@ziggo.nl of bel 06- 28522812 of 06-29625545Comtoisegroep2011

De Comtoisegroep2011 is in november 2011 gestart door Peter Both en Cees Gadella. Aanleiding was de succesvolle tentoonstelling over vroege comtoiseklokken: “Van Torenuurwerk tot huisklok” van maart tot en met september 2011 in het voormalige klokkenmuseum in Schoonhoven. Deze tentoonstelling was door hen opgezet en samen met de medewerkers van het museum georganiseerd. De comtoisegroep ging onder de vlag van KVS haar activiteiten organiseren.

Deze groep, die inmiddels uit bijna 100 leden bestaat, organiseert twee maal per jaar, in het voor- en najaar, een bijeenkomst over onderwerpen die met comtoiseklokken te maken hebben. Tijdens deze bijeenkomsten wordt een presentatie/lezing gehouden en zijn er circa 20 vaak fraaie en bijzondere comtoises te bekijken. Onderwerpen uit de afgelopen jaren zijn o.a. :

  • Het restaureren van comtoises
  • De eerste makers van comtoiseklokken n.a.v. de studie van Georg von Holtey
  • De Franse Revolutie, het keizerrijk van Napoleon en de comtoiseklok
  • Bijzondere comtoises met meerdere bellen en wijzers
  • Van gietstuk naar feuille 1815 – 1830
  • Comtoises uit de Haute Saône, Haute Marne en comtoise-lantaarnklokken
  • Waarom is de comtoiseklok juist in 1700 in de Jura ontstaan?
  • Cartouche wijzerplaten op comtoiseklokken 1720 - 1780
  • De 100-jarige innige relatie tussen de comtoiseklok en de Franse Haan
  • De verschillende slagwerken van de comtoise

Indien u belangstelling heeft om een bijeenkomst bij te wonen, kunt u een mail sturen naar comtoisegroep2011@ziggo.nl. U krijgt dan vanzelf een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst.

Heeft u een idee voor een onderwerp, presentatie of lezing , neem dan contact op met Peter Both 06-29625545 of Cees Gadella 06 –28522812

Leden van de comtoisegroep zijn lid van KVS en kunnen naast de bijeenkomsten van de comtoisegroep ook nog allerlei andere activiteiten van KVS bijwonen. Wilt u lid worden kijk dan op de pagina "lid worden" op deze website. U krijgt dan nog andere voordelen zoals o.a. 4 maal per jaar een prachtig TIJDSCHRIFT met veel informatie over klokken. En dat voor maar € 35 per jaar.


Hieronder enkele foto's, die een impressie geven van de bijeenkomsten


Op zaterdag 25 maart 2017 had de comtoisebijeenkomst als onderwerp:

“De 100 jarige innige relatie tussen de comtoiseklok en de Franse haan”.

De Franse haan is het nationale symbool van Frankrijk. En dit is op de Comtoiseklok al snel na het ontstaan van deze legendarische klok zichtbaar. Op de eerste cartoucheklokken vinden we al de haan in verschillende gedaanten. En deze komt echt tot bloei als de comtoises met een schotel- en bolle wijzerplaat verschijnen. In die periode is de haan in veel verschillende vormen op de comtoiseklok zichtbaar en geeft daarmee ook de geschiedenis van Frankrijk in die periode weer. Maar ook in de tijd van Napoleon en de periode erna blijft de haan op de comtoiseklok zichtbaar. Wel minder vaak dan voorheen, maar soms wel op een verrassende manier. Op deze bijeenkomst waren 34 verschillende  comtoiseklokken te zien. Er waren ook bijzondere comtoises met extra bellen en wijzers, waarop de haan duidelijk zichtbaar is. 57 deelnemers beleefden weer een heerlijke comtoisemiddag!


Op zaterdag 28 oktober 2017 was het onderwerp:

"De Comtoiseklok heeft veel verschillende slagwerken!"

Ruim 60 deelnemers hebben op deze bijeenkomst hun hart kunnen ophalen aan de techniek van comtoises. De verschillende gebruikte slagwerksystemen werden in een presentatie met uitgebreide details getoond. En er was, zoals op alle bijeenkomsten, weer een groot aantal bijzondere en fraaie Comtoiseklokken te bekijken, waarbij het slagwerk op meerdere bellen al werkend werd getoond. In deze bijeenkomst kwam dus vooral de nadruk op het uurwerk te liggen. En minder op het uiterlijk van de Comtoise.

Chris Hooijkaas, verzamelaar van Comtoise- en lantaarnklokken met een bijzonder uurwerk, verzorgde deze presentatie.


Voor méér informatie over de bijeenkomsten: stuur een mail naar cagadella@home.nl of bel 06- 28522812 of 06-29625545Hieronder enkele foto's van 28 oktober 2017 van Cees Gadella